Mesevár Óvoda - Čuvarnica Čarobni Dvorac

taschler0903, 2010.05.20. 12:27

Megye: 
Vas megye
Elérhetőségek
Postai cím: 
9700 Szombathely, Gagarin u. 10.
Telefon, Fax: 
+36-94 / 501-565
E-mail cím: 

avar [dot] laszlone [at] int [dot] szombathely [dot] hu

Óvónők: 
Ávár Lászlóné

Óvodánk 1952-ben kezdte meg működését a város nyugati részén, kertvárosi környezetben, egy kastélyjellegű villa épületben. Az épülethez csendes, nyugodt környezetű, sokoldalú mozgásfejlesztésre alkalmas, esztétikus játékokkal felszerelt udvar tartozik.
Az intézmény több átalakítást követően jelenleg 4 állandó és 1 ideiglenes csoporttal működik, a férőhelyek száma 130 fő.

Az óvoda arculatát a mozgásfejlesztés, rajzolás-mintázás-kézimunka és az anyanyelvi nevelés kiemelt területei határozzák meg.
Intézményünk egy csoportja 1998-tól horvát-magyar vegyes csoportként működik ahova 3-7 éves korig a város területéről és Narda községből fogadjuk a gyermekeket. A csoport programja pluszként tartalmazza a horvát kisebbség anyanyelvi, kulturális és népismereti anyagát.

Óvodai nevelésünk célja a gyermekek harmonikus fejlődésének, a gyermeki személyiség kibontakoztatásának elősegítése az életkori és egyéni sajátosságok figyelembe vételével.
Nevelőmunkánk a gyermeki személyiség tiszteletére, szeretetére és elfogadására épül. Mindehhez társul az érzelmi biztonságot nyújtó derűs, szeretetteljes, családias légkör, a hozzáértő figyelem, a nyitottság és a tolerancia.

A csoportok szervezésénél figyelembe vesszük a gyermekek jelentkezési arányait és a szülők reális igényeit (pl. testvérek, rokonok, barátok együtt).
Jelenleg 4 vegyes és 1 azonos korosztályú csoporttal működünk. Épületünk családias jellegéből adódóan a csoportok nem szigetelődnek el egymástól, a napi élet egy színtéren zajlik. A csoportszobák egyéni arculatának kialakítására törekszünk, melyek nyugalmat és harmóniát sugároznak.

Változatos programokkal igyekszünk színesíteni, gazdagítani a gyermekek mindennapjait: szüreti mulatság, egészséghét, kézműves családi délután, Mikulás, karácsony, farsang, húsvét, sportnap, gyermeknap, vers és mesemondó verseny…, emellett járunk bábszínházba, kiállításokra, a Gyermekek Háza programjaira, sétálni és kirándulni.

Az alapellátáson kívül egyéb tanfolyami szolgáltatásokat is biztosítunk a szülői igényeknek megfelelően: úszásoktatás, korcsolyaoktatás, játékos tartásjavító gyermektorna, zene-ovi és hitoktatás.

Nevelőtestületünk minden tagja kiemelten fontosnak tartja a szakmai képzést. Felsőfokú vagy főiskolai óvodapedagógusi képzettségükön felül rendelkeznek még 1 fő horvát nemzetiségi óvodapedagógusi és tanári, 1 fő mozgásfejlesztő óvodapedagógusi és 3 fő fejlesztő óvodapedagógusi végzettséggel.
Az egy csoportban dolgozó óvónők szakmailag és emberileg jó együttműködésben dolgoznak, munkájukat minden csoportban képzett dajka segíti.

A szülőkkel való együttműködésen alapuló, jó partneri viszony kialakítására törekszünk.
Hiszzük, hogy óvodásaink az együttnevelés eredményeképpen pozitív énképpel rendelkező, testileg-lelkileg-értelmileg érett gyermekekként megállják helyüket az iskolában.