Komló-Komlo Horvát Kisebbségi Önkormányzat

taschler0903, 2009.05.27. 11:41

Megye: 
Baranya megye
Elérhetőségek
Postai cím: 
7300 Komló, Városház Tér 3.
Telefon, Fax: 
72/584000
E-mail cím: 

Polghiv [at] komlo [dot] hu

Komló
Vezető: 
Ildika Marija Memetović (Memetovic Ildikó Mária)

A fiatal város történelmi gyökerei messzire nyúlnak vissza, hiszen a II. századból származó római kori leletek kerültek napvilágra a város építése során. Az egykori falu létezéséről egy 1256. évi oklevél tudósít "Villa Complov" néven említve. Valószínű, - a legtermészetesebb -, hogy a település nevét a völgyben folyó patak - ma Kaszánya patak - partján, akkor bőven termő vadkomlóról kapta, amely már a XVIII. századból származó első komlói pecséten is szerepel.

A település jövője szempontjából jelentős esemény az 1812-es esztendőhöz kötődik, amikor a Komlót körülvevő dombok egyikén kőszenet találtak. A komlói szénbányászat "atyja" Jánosi Engel Adolf 1898-ban nyitotta meg az első igazán jövedelmező függőlegesen mélybe hatoló aknát, amelyet feleségéről Anna-aknáknak nevezett el.
Gyakorlatilag Komló és vidékének modern kori története a millennium korával indult, egy évszázad alatt Észak-Baranya meghatározó gazdasági, közigazgatási, kulturális és egészségügyi központjává vált.
A II. világháború befejezésekor Komlón már kőszénbánya, kőbánya, villamos erőmű, vasútállomás volt.

Komlót a bányászat tette várossá és éltette a bányaüzemek egymást követő bezárásáig. Több mint 100 év után, 2000-ben a mélyművelésű bányászat megszűnésével, az utolsó csille felszínrehozatalával a város gazdasági életében visszavonhatatlanul új korszak kezdődött. Jelenleg a város gazdaságát 1000-nél több kis- és középvállalkozás, ezen belül főleg könnyűipari, gépalkatrészgyártó, ipari- és mezőgazdasági gép- és berendezésgyártó, gépjárműalkatrész-gyártó ipari üzem és szolgáltató jellemzi.
A város az egészségügy, a közoktatás, a közművelődés és a szociális szférában minden igényt kielégítő intézményhálózatot működtet, amely a környező kistelepülések lakosságát is kiszolgálja.

A város kulturális életének színterei a József Attila Könyvtár, a Színház- és Hangversenyterem és a Közösségek Háza, ahol szakkörök, klubok, énekkarok, kulturális, művészeti és színjátszó csoportok működnek. A Helytörténeti Múzeum a bányászat fotókkal, tárgyakkal illusztrált történetének bemutatása mellett a település fejlődésének dokumentumaival áll a látogatók rendelkezésére. A Természettudományi Gyűjtemény a lepkefélék, rovarok mellett gazdag kőzetanyag és kőzetminta-gyűjtemény birtokosa.
A város rendezvényei közül a legjelentősebbek az 1972 óta kétévente megrendezésre kerülő Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál és a szeptember első hétvégéjén kerül megrendezésre a Bányásznapok hagyományait is megőrző Komlói Napok rendezvénysorozat.

Komló idegenforgalmi vonzerejét a gyönyörű természeti környezet, a gazdag kulturális programok és a sajátos mikroklímájú völgyben található Sikonda jelenti, ahol a strandolás mellett lovaglási, sportolási lehetőségek várják az idelátogatókat.

Komló fiatal város mégis az országban, sőt Európa több országában ismert kultúrájáról, vendégszeretetéről. Városunk lakosai és vezetése nevében szeretettel hívom és várom!