JASEN Trió

véve, 2010.12.30. 16:41

Egyesület típusa: 
énekkar
Megye: 
Baranya megye
Elérhetőségek
Postai cím: 
7633 Gosztonyi Gyula utca 4/b.
Telefon, Fax: 
+36-20/397-5322
E-mail cím: 

info [at] vizinzenekar [dot] hu

Vezető: 
Vélin Veszna

A Jasen Trió (régebben Tanac Trió) 2000. januárjában alakult a pécsi Tanac Néptáncegyüttes táncosaiból.
A Tanac Néptáncegyüttesben kezdtünk együtt énekelni, az együttessel értük el első közös sikereinket. A Trió megalakulásakor ketten (Popovics Andrea és Radó Júlia) abbahagyták az aktív táncolást, de mivel teljesen nem akartak elszakadni a zene és a tánc világától, ezért az éneklésen keresztül folytatták a néphagyományok ápolását (Vélin Veszna még ma is a néptáncegyüttes tagja). Továbbra is segítettük az táncegyüttes munkáját, szerepeltünk velük fesztiválokon, színházi műsorokon és minősítő versenyeken. Az "a capella" éneklésen kívül gyakran hangszeres kísérettel is énekelünk, a Vizin zenekar kíséretében.

Műsorunkon főleg magyarországi horvát énekek szerepelnek (bácskai sokác, bácskai bunyevác, baranyai bosnyák, Dráva menti horvát), de repertoárunkat horvátországi, makedón és bolgár dallamok is színesítik. A magyarországi horvát műsorszámainkat Matusek László és Vujicsics Tihamér által gyűjtött énekekből és saját gyűjtésű dalokból állítjuk össze, balkáni énekeink egy részét pedig Végh Andor gyűjtötte balkáni kutatómunkája során.

Célunk továbbra is a magyarországi horvátok énekes hagyományainak gyűjtése, őrzése, bemutatása és egyben népszerűsítése magyarországi, anyaországi és más külföldi fellépések, koncertek, fesztiválok keretében.