Információkérés

Hozzászólások

1 beküldött hozzászólás
"Bármilyen kicsi segítségnek nagyon örülnék..."

Kedves Anikó!
Sajnos, én valóban csak nagyon kicsit tudok segíteni, de mivel azt írtad, hogy ennek is tudsz örülni, megosztom veled ezt is! :)

Krivi Put magyarul "Rossz Út", nevét onnan kapta, hogy Senj (Zengg) városból a lovakat hegyolon legeltették. A lovak legelészés közben fek mentek a város feletti hegy tetejére. A keresőknek egy bunyevác ember azt az útbaigazítást adta, hogy a lovak azon a rossz úton mentek el. A vidéket addig szent Jakabnak, később Krmpotski -nak, azóta viszont Krivi Put-nak hívják.
A legenda harvátul:
"Legenda o Krivom Putu

Naseljavanjem Bunjevaca na područje Velebita te u zaleđu Senja, ovo područje postaje poznato kao krmpotsko. U području kod današnjeg Krivog Puta, iznad Senja, izgubili su se konji senjskih venturina (izbjeglice pred venecijanskom vlasti). Prema predaji, u potrazi za njima, jedan ih je Bunjevac uputio da su otišli 'onim krivim putićem'. Kraj inače dotada poznat kao svetojakovski i kasnije krmpotski, dobio je od tog vremena naziv Krivi Put."

A települést a 17 században bunyevác menekültek népesítették be, azt követően, hogy Senj várába (Nehaj) 1605-ben bunyevácok jöttek.
Jelenlegi lakosság főleg álattenyésztéssel foglalkozik, de igen nagy az elvándorlás a nehéz életkörülmények miatt.

Forrás: http://www.nasa-lika.com/forum/index.php?topic=245.0
Itt találsz képeket is!

Itt találod a templom történetét is, ha szükséged van rá, lefordítom magyarra.

A többi településről nem sokmindent tudok.
Gyanúm szerint több falu nem Lika megyéhez tartozik, hanem az egykori
Modrus-Fiume vármegyéhez, ma Primorsko-goranska županija.
Ilyen pl Dramalj, ami talán ma már közigazgatásilag Crikvenicához tartozik, mindenesetre Crikvenicával összeépült, annak északi részével. Nagyon kedvelt tengerparti üdülőhely, bizonyára találsz honlapot is róla.

A http://forum.nasa-lika.com honlap adminjával személyes kapcsolatom van, ha nagyon szükséges, tőle biztosan tudnék információkat szerezni, de ha baszélsz horvátul, javasolnám, hogy regisztrálj a honlapjukra. Egy igazán "élő" chatjuk van a fórumon. Oda kell beregizni. Ha már ott vagy, figyelmedbe ajánlanám Draža-t, aki Senjben lakik, és történelmi kérdésekben nagyon tájékozott.
Nyugodtan fordulj hozzájuk, nagyon kedvesek, szívélyesek, és ha ott jársz, hivatkozhatsz rám is! :)

Jó munkát a dolgozatodhoz!

Üdv: krizma

Posted by krizma on 2011.02.20. 19:29