Fáklya Horvát Művészegyüttes

Fáklya Horvát M..., 2011.09.25. 22:25

Egyesület típusa: 
tánckar
Megye: 
Budapest
Elérhetőségek
Postai cím: 
Budapest 1144 Kántorné sétány 1-3.
Telefon, Fax: 
06-1-220-93-81
E-mail cím: 

faklya [dot] ensemble [at] gmail [dot] com

Vezető: 
Kricskovics Antal

Az együttest 1959-ben Kricskovics Antal Erkel díjas, Érdemes Művész alapította és még ma is művészeti vezetője, alkotó korográfusa. Az együttes célja és feladata: A hazai horvátok /bunyevác, sokác, zalai horvát, drávamenti horvát, gradistyei horvát, rác, dalmát/ tánc és zenei hagyományainak gyűjtése, művészi feldolgozása és bemutatása. Emellett a magyar és más nemzetiségek /szerb, makedón, görög, sváb, bosnyák, török/ folklórkincsének ápolását is fontos feladatunknak tartjuk. E feladatok körébe az elmúlt évtizedekben kiemelkedő eredményeket ért el az együttes, ami számos hazai és külföldi nagydíj, művészeti elismerés és kitüntetés is bizonyít.

Az együttes repertoárja rendkívül gazdag. A nagy horvát repertoár /bunyevác, sokác, gradistyei, zalai, drávamenti, rác, dalmát/ műsorszámok mellett 2 órás magyar /szatmári szvit, kalotaszegi, kalocsai, karcsai csárdás, kunsági pásztorbotoló, dudari lakodalmas, háromugrós, zempléni, üveges, kónyi kalapos verbunk, felsőtiszavidéki cigánytánc../ műsorunk van, emelltt más nemzetiségű koreográfiák /krétai, laziko../ és táncszínházi kortárs művek /Érzelmek áramlása, Szulamit, Héjanász../ is szerepelnek műsorainkban. Évente 1-1 külföldi meghívásnak is eleget teszünk az anyaországban és nagy nemzetközi fesztiválokon. Évente több tánctábort szervezünk, segítjük és patronáljuk a már működő együttesek munkáját. Az együttes sokat tett a nemzetiségi koreográfusképzés érdekében is, hiszen több neves koreográfus dolgozik az országban, akik a Fáklya együttes táncosainak sorából kerültek ki.

Az együttes fellépési lehetőségei többek között: Nemzeti Táncszínház, Művészetek Palotája, Magyar Állami Operaház (Táncpaletta), Thália Színház, Pécsi Horvát Színház, Pécsi Nyári Játékok, Budapesti Operettszínház, Fesztivál Színház